Țara în care nici anticorupția nu merge fără șpagă


Din ciclul „discuții din Troleul 90”

Stamate: Ai auzit ce a zis Clotilda? Despre Bechtel?

Velicu: Ce?

Stamate: Că cică Bechtel ăștia sunt o mare corporație din complexul militaro-industrial, că aia, că ailaltă. Uite aci ce spune cucoana pe Facebook:

„În relația cu firma Bechtel, statul român nu deținea expertiza necesară negocierii. Bechtel este o divizie a complexului militaro-industrial american, cu o cifră de afaceri anuală de 37 de miliarde de dolari, un sfert din PIB-ul României. Directorii Bechtel se comportă diferit față de orice interlocutor familiar funcționarilor CNADNR sau firmelor românești. Aveau o atitudine de superioritate și exploatau situația avantajoasă în care se găseau, tratând statul roman ca pe un vasal, contractul Bechtel fiind efectiv un fel tribut plătit în virtutea unui tratat de vasalitate. În fata lor, statul roman avea nevoie de reprezentanți de calibru, pe care i-a pus la dispoziție firma Egis. Statul francez este mai puțin vulnerabil decât România în fata presiunilor altor state, iar firma Egis și-a exercitat întreg prestigiul și autoritatea unei firme de stat franceze în relația cu Bechtel.

Am aflat ulterior despre anumite situații de negociere în care CNADNR se resemnase practic sa plătească sume exorbitante către Bechtel pentru a-i convinge sa accepte rezilierea,…”

Ei, poftim. Spune că ăia un miliard și jumătate plătiți de români fără nici un fel de licitație, prin încredințare directă, au fost o mare gaură dată de americani, care n-au făcut aproape nimic în zece ani, cât au lucrat la autostradă. Și cică d-asta, nici până în ziua de azi, americanii n-au vrut să scoată contractul să-l facă public.

Velicu: Bă, așa o fi, dar asta a fost o șpagă dată ca să intrăm în NATO, UE alea, alea. Odată intrați cu ei, e bine și pentru noi. Uite, de exemplu, americanii ne-au pus pe picioare anticorupția asta.

Stamate: Vezi, bă, Velicule, cum e și viața asta? Ce blestem pe poporul ăsta ca și pentru anticorupție să trebuiască să dea o șpagă?!

Velicu: Auzi, și dacă pe Clotilda asta o mai mănâncă-n fund cu compleul (sic!) militaro-industrial, poate o văd și pe ea pe la DNA, că și ea a făcut corupție la Egis ăla, care păcălea statul cât a fost ea directoare.

(https://www.facebook.com/notes/clotilde-armand/poziția-mea-privind-contractul-bechtel/1044145962328125)

(Visited 167 times, 11 visits today)

Ce spune cititorul: