Rachete nucleare, alambic de țuică, mături de nuiele


Coreenii cică au bomba cu hidrogen. (întrebare: dacă pui două bombe cu hidrogen și una cu oxigen, îți iese o bombă cu apă?)  Scuzați. Revenim. Atingerea acestui vârf al tehnologiei mi-a adus aminte de o știre nu mai veche de un an. Aici. Dar vă spun eu pe scurt despre ce-i vorba. Doi moldoveni au furat de la institutul nuclear din Moscova, unde lucrau, niște piese din cupru ca să le vândă apoi la fier vechi, sau, în orice caz, să le vândă pentru cuprul ăla. Adică tu lucrezi la o instalație pentru obținerea plasmelor termonucleare și controlarea reacției de fuziune, dar pe partea de ciordeală ai rămas tot la stadiul de căldărar care fură cupru. E ca și cum ai fura un LaFerrari de aproape un milion de euro, ca să dai la topit motorul fiindcă e din aluminiu și alte magnezii și metale ușoare, mai scumpe la Remat decât fierul sau capacul de canalizare din fontă. Vă dați seamă că, foarte probabil, niște servicii secrete pachistaneze, iraniene sau, de ce nu, suedeze și americane, cheltuiesc găleți de bani să spioneze militar și economic pentru a pune mâna pe subansamble din minunăția aia de făcut plasme și fuziuni, pe care numai americanii și rușii o au. Te îmbrăcau ăia în aur numai să vadă piesele alea pentru tehnologia secretă din ele. Pardon, te îmbrăcau în cupru. Și tu furi alea să le dai la topit. Frumos! E atât de rusesc amestecul ăsta de tehnologie de vârf și mizerie. Ai pe mână un pisc al minții omenești, sublimul inteligenței, așa de cântată de poeți, de profii de fizică, de analiști și de blogări, și tu te bucuri la o votcă și o șubă pentru amanta ta din cuprul dat la topit. Sufletul omenes, și mai ales sufletul rusesc, bate tehnologia. Sau o topește.

Și, ca să înțelegem mai bine, vă mai arăt o poză.

(FILES) This file picture taken on March 18, 2008 of Russian Topol ICBMs behind a barbed-wire fence during a repetition for the nation's annual May 9 Victory Day parade 50 km outside Moscow in Yushkovo. On March 26, 2010 the new US-Russia nuclear pact establishes a "legally-binding" linkage between offensive strategic weapons and missile defence systems, the Kremlin said. Russia and the United States announced on March 26 that they had sealed a new nuclear disarmament accord after months of protracted negotiations to replace the START treaty. AFP PHOTO / DIMA KOROTAYEV

Ce avem noi aici? Avem cam cele mai tari din lume, după unii, rachete nucleare puse pe o mașină. Americanii nu prea pun ICBM-uri (rachete intercontinentale balistice) pe mașini pentru a fi mutate. Le țin în silozuri și pe submarine. Tehnologie, tată! Minunățiile ajung cam la 1200 km înălțime, aleargă prin spațiu, p-acolo, cu de n-șpe ori viteza sunetului, ba mi-e că și pot străpunge lejer scutul americănesc anti-rachetă. Și taman lângă vârful tehnologiei nucleare, mai exact sprijinit de vârful tehnologiei nucleare omenești în 2008 (de atunci e poza), vedem odihnindu-se frumusețe de mături de nuiele. Măriți poza. Ba chiar niște mături atât de bio-vintage că au cozi din crăci finisate cu briceagul, pe care încă se văd noduri și urme din coajă.  Nici măcar cozi făcute la un fel de strung. Mă gândesc că în bazele americane se strâng gunoaiele cu mașini de măturat sau cu aspiratoare încă de acum 40-50 de ani. Sau, orișicât, măcar se folosesc mături d-astea, dar cu firele dintr-un fel de plastic, așa cum au până și gunoierii din Drumul Taberei (cum mergi cu Troleul 90 pe dreapta și pe stânga). Ei, asta-i Rusia. Super-tehnologie și mături de nuiele. Bobine pentru plasmă termonucleară și fuziune care ajung alambic de țuică. Neutroni, inginerie, omenie, înapoiere, eleganță, frumos!

(Visited 1,887 times, 21 visits today)

Ce spune cititorul: