Parchez ca prostul, mă scuz ca deșteptul


Un nene a parcat de-a-n boulea și a blocat, printre altele, zece autobuze. La oră de vârf, în centrul Bucureștiului. Într-una din cele mai geroase zile din an. Tot înainte, când se ridicau mașini, era mai bine. Și mie mi-au săltat-o de două ori, deși nu prea deranja.

Cu ocazia asta am auzit din nou romanța veșnic tânără „păi, da, dom’le, dar dacă statul nu ne face locuri de parcare!”. Poate că statul nu-ți face locuri de parcare, dar ăsta nu e un motiv să-i agresezi cu mașina ta pe alții. Nici mie statul, cu birocrația lui, nu mi-a creat posibilitatea să fac o avere pe baza căreia să invit la o orgie un microbuz de fotomodele. Dar asta nu-mi dă dreptul să le violez pe domnișoarele respective. OK, am cam exagerat. Să facem alt exemplu, mai omenesc. Dacă matale consideri că statul nu te-a pricopsit cu parcări, nu-mi încurca și mie viața parcând aiurea, că și eu sunt tot în situația ta. Nu bloca trotuarul sau strada, care-i și a mea, luptă-te direct cu statul. Cum? Îți dau o idee. Nu-i mai plăti impozitul. Asta ar arăta că chiar ești curajos. Nici impozitul pe casă, nici pe mașină, nici pe venit. Vezi? Ești deja în prima linie a luptei cu statul. Frumos! Bravo! De oameni ca matale avem nevoie! Sau mergi și parchează pe locurile statului, în fața Ministerului de Interne sau la Parlament. O să găsești repede. E o barieră. Accelerezi tare, fărâmi bariera, ai grijă să nu-l omori pe oșteanul care păzește și, zbang, intri pe locurile de parcare ale celor responsabili cu lipsa parcărilor. Te dai jos și le explici treaba aia cu „statul trebuia să-mi facă parcare, n-am găsit, deci trag aici”. Vezi însă că și la Ministerul de Interne și la Parlament, s-ar putea ca, până tragi tu pe locurile lor, să tragă nenea ăla în tine cu Kalașnicovul din dotare. Ai tu o argumentație și împotriva lui. Praf îl faci, sunt convins. Ai dovezi, tată, nu te lăsa, civilizația e de partea ta!

Dacă faci asta în loc să-mi încurci mie viața în trafic, îți spun sincer, o să ai tot respectul meu. Semnez petiția care va circula pe net în sprijinul eliberării tale, îți dau like pe Facebook, beau două sticle de merlot în cinstea ta, te pun pe un acatist de lux la biserica din cartier, dau numele tău celui mai important loc de parcare lipsă din București. Cu placă memorială îl fac. Știu io un pietrar la cimitirul Ghencea Militar.

Dar ca să încheiem constructiv, propun o ușoară modificare legislativă: poliția să aibă voie să ridice mașina parcată ilegal, dacă pe o rază de zece minute de mers pe jos există vreun loc de parcare liber. Pe baza acestei reglementări majoritatea mașinilor parcate prost în centrul Bucureștiului ar putea fi luate. Parkingurile din zonă sunt mai mereu pe jumătate goale, în timp ce sărmanii care se plâng de lipsa locurilor trag țărănește pe trotuare.

 

(Visited 4,669 times, 62 visits today)

Ce spune cititorul: