D10S


La Napoli au refăcut o pictură murală cu Maradona. Imaginile sunt aici. Filmul inaugurării, dincoace. Întâi priviți! Am avut și noi, la București, ceva cu Sfântul Gheorghe și un balaur. Tot aia. Figuri religioase, dumnezei pe ditamai peretele de bloc. Ei, la Napoli, totuși, e imposibil să bagi un pamflet zugrăvit cu Diego. Cu BOR, la noi, o mai scoți la capăt, acolo, pentru o blasfemia d-asta, coșmelia îți ia foc pe dată cu toată familia în ea.

Mai reținem declarația locatarului clădirii, un oarecare Ciro (l-or fi botezat după Ciro Ferrara, acum treij de ani?): „Când am cumpărat casa mi-a plăcut că era Maradona pe zid, dar eram trist pentru că de câte ori deschideam fereastra se strica desenul. Acum că a fost refăcut, n-o să mai deschid geamul niciodată! E de la baie, am încercat să-l acopăr de tot, dar nu s-a putut. ”

M-ai înțeles, da? Chit că mirosea, omul era trist că strica pictura. Harul divinității cu tricou albastru bate damful.

Frumos omagiu! Când Napoli a câștigat, în 1987, primul lo scudetto, Camorra a vrut să-și arate respectul pentru Maradona. Ce au făcut? Capii au ordonat trei zile fără nici un fel de infracțiune în oraș. Trei zile fără a se fura nici măcar o pereche de ochelari de soare ai vreunui turist japonez căscat, care dă-l în mă-sa dacă-i prost și și i-a uitat pe masă, la pizzeria aia celebră de lângă gară. N-are rost s-o mai spunem, edictul s-a respectat. Au fost singurele trei zile fără infracțiuni din istoria destul de penală a urbei. Au repetat figura câteva zeci de ani mai târziu, tot la o vizită a zeului Maradona. A doua venire. Parusia. Ăsta mi se pare unul dintre cele mai frumoase omagii primite de un muritor. Trei zile fără infracțiuni în Napoli. „Io, când o să fiu mare, mare, vreau să iau premiul Nobel pentru spiritualitate și să se dea pentru mine o circulară care să suspende infracționalitatea pentru câteva zile în vatra Camorrei.” Giovanni Falcone s-a chinuit decenii pentru asta, a fost asasinat și tot nu i-a ieșit. Repet: poate cel mai omagiu frumos!

În încheiere, două dintre lucrările mele murale favorite din Napoli

gennaro

Domnul este San Gennaro, sfântul protector al orașului, care l-a înfiat pe Diego. Și a doua

maradpla

Aici apare domnul Platini, vedeta îmbuibaților din Nord, miliardari aristocrați d’a lu’ alde Agnelli, care de vreo sută de ani nu dăduseră voie amărăștenilor din sud să se bucure de glorie în fotbal. Dăm cuvântul domnului Rrrrrrăzvan Theodorrrrescu să foreze în simbolistica iconografiei de aici.

(Visited 180 times, 8 visits today)

Ce spune cititorul: